Home / Blog / SEO : 7 Uw website populairder maken en link building

Hoofdstuk 7 Groeiende populariteit en link building

Voor zoekmachines zijn links de straten tussen pagina’s. Door gebruik te maken van geavanceerde link analyses ontdekken de zoekmachines op welke manier pagina’s aan elkaar gerelateerd zijn. Link building is een essentieel begrip.

Sinds eind jaren ’90 worden links door zoekmachines gezien als mate van populariteit. De zoekmachines maken gebruik van complexe algoritmen om genuanceerde evaluaties uit te voeren van sites en pagina’s op basis van deze informatie.

SEO bestaat niet alleen uit link building, maar een groot gedeelte van de algoritmen zijn wel verbonden aan link gerelateerde factoren. Door middel van de links kan niet alleen de populariteit worden gemeten, maar ook vertrouwen, spam en aanzien wordt hieraan verbonden.

Link signalen

Zoekmachines

Hoe kennen de zoekmachines waarde toe aan links? Om tot een antwoord te komen dienen de individuele elementen van een link bekeken te worden en de manier waarop de zoekmachine deze elementen vaststelt. Deze worden niet prijsgegeven en kunnen alleen door jaren ervaring ruw worden geschetst.

Wereldwijde populariteit

Hoe populairder en belangrijker een website is, hoe waardevoller de links van de betreffende website zijn. Een website zoals Wikipedia heeft duizenden diverse sites die naar hen linken. Dit betekent dat het waarschijnlijk een populaire en belangrijke website is. Om vertrouwen en aanzien te krijgen van de zoekmachines, is er de hulp nodig van andere link partners. Hoe populairder de site is waar de links vandaan komen, hoe beter.

Lokale/onderwerp specifieke populariteit

Links van specifieke websites met betrekking tot uw onderwerp, tellen zwaarder dan links van algemene websites.

Ankertekst

Een van de sterkste signalen die de zoekmachine gebruikt in rankings is ankertekst. Als vele links wijzen naar een pagina met de juiste keywords, heeft deze pagina een grote kans om een goede ranking te krijgen.

Vertrouwen

Het zal geen verrassing zijn als wij u zeggen dat op het internet veel spam te vinden is. Om deze irrelevante content geen ‘podium’ te geven gebruiken zoekmachines algoritmen om vertrouwen te meten. Links krijgen van betrouwbare domeinen kunnen voor een duidelijke boost zorgen.

Vernieuwing

Het is belangrijk om nieuwe additionele links te ontvangen aangezien links na verloop van tijd vervallen. Zoekmachines zien nieuwe links als een signaal van populariteit en relevantie.

Social sharing

De afgelopen paar jaren is de hoeveelheid content die via social media wordt gedeeld explosief gestegen. Deze links wegen nog niet zo zwaar als de ‘normale’ links. Hoe deze precies in algoritmen zijn opgenomen is niet bekend. Wat duidelijk is, is dat de social media kanalen de afgelopen jaren enorm zijn gestegen qua populariteit.

Basis van linkbuilding

Link building is een kunst. Het is voor velen de grootste uitdaging van SEO, maar ook de meest kritische om succes te behalen. Voor link building is creativiteit nodig en een budget. Geen enkele link building campagne is hetzelfde. Welke strategie gekozen wordt is afhankelijk van de website. Drie basis typen van link building:

  1. ‘Natuurlijke’ links: Links naar uw content of bedrijf die zonder specifieke actie worden verkregen.
  2. Links die worden verkregen door bijvoorbeeld bloggers te mailen, websites te betalen etc.. Hierbij is  de SEO vooral gericht op het uitleggen waarom een bepaald iemand of bedrijf naar u moeten linken.
  3. Zelf gecreëerde links: Honderdduizenden websites bieden bezoekers de mogelijkheid om links te creëren door gastenboeken te ondertekenen, op forums te schrijven, te reageren op blogs of gebruikersprofielen aan te maken. Ondanks dat deze links de minste waarde toevoegen, kunnen ze voor sommige sites wel een impact hebben. Deze links worden tegenwoordig vaak beschouwd als spam.

Een linkbuilding campagne starten

Zoals iedere marketing activiteit, is het belangrijk om vooraf doelen en strategieën uit te werken. Helaas is link building een van de meest moeilijke marketing activiteiten om te meten. Alhoewel de zoekmachines iedere link bekijken door middel van wiskundige formules, is het niet mogelijk om deze algoritmen in handen te krijgen.

SEO vertrouwt op een aantal signalen die helpen bouwen aan een beoordelingsschaal met betrekking tot de waarde van een link. Samen met de data van de link signalen, behoren de onderstaande variabelen.

Ranken van pagina’s m.b.t.  relevante zoektermen

Een van de beste manieren is door te kijken naar hoe hoog bepaalde pagina’s op keywords scoren. Als deze websites dezelfde keywords gebruiken als u, wilt u graag van een zo hoog mogelijke site links ontvangen.

Backlinks van concurrenten

Door de backlinks van een website te bekijken die al goed scoort op keywords die ook voor uw onderneming interessant zijn, krijgt u waardevolle informatie over links die hen aan een hoge positie helpen. Deze informatie kan gebruikt worden voor de SEO campagne.

Aantal links op een pagina

Hoe waardevol een link is die u ontvangt van een andere pagina, is mede afhankelijk van het aantal links op de betreffende pagina. Gelinkt worden door een pagina met weinig links is waardevoller dan gelinkt worden door een pagina met veel links. Het is niet bekend hoe groot dit verschil meetelt, maar het kan wel worden meegenomen in de campagne.

Potentiële traffic

Link building is niet alleen belangrijk voor zoekmachines. Naast het feit dat er via zoekmachines een hoge ranking wordt behaald, zal er ook traffic komen via de pagina’s waar gelinkt wordt naar uw pagina.

Vijf voorbeelden van link building strategieën

Zorg ervoor dat uw klanten naar u linken

Als u een vast aantal partners heeft waar u geregeld mee samenwerkt of een groep consumenten die fan zijn van uw merk, maak hier dan gebruik van door ervoor te zorgen dat zij naar u linken.

Start een blog; maak er een waardevolle, informatieve en vermakelijke bron van

Deze content en link building strategie is een populaire en waardevolle manier die wordt aangeraden door de technici van Google zelf.

Creëer content die aanzet tot viral sharing en natuurlijke links

Om een viral effect te creëren kunnen diverse aspecten van belang zijn. Humor en hoge kwaliteit informatie kunnen tot een viral effect leiden en dus ook tot links.

Nieuwswaarde

Het kan lang duren voordat u aandacht krijgt van pers, bloggers of nieuwssites. Zorg ervoor dat u altijd nieuwswaardige posts plaatst die anderen belangrijk vinden om te delen of naar te verwijzen. Het moet namelijk de aandacht trekken!

Links kopen

U kunt natuurlijk ook links kopen. Als de zoekmachines er echter achter komen zullen er achter straffen volgen in de vorm van een mindere ranking.


Op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen op gebied van Ecommerce en Online Lead Generatie? Schrijf je nu in!
Copyright © 2019   |   Top